A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобірківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла, щоб його не втратити

Дата: 03.04.2024 09:22
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

📌Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла, щоб його не втратити

🪪Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.

📑Право власності на житло або іншу нерухомість має бути зафіксовано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Якщо житла у цьому реєстрі немає, то воно може стати легкою здобиччю аферистів, які заволодіють чужою квартирою.

Річ у тім, що в багатьох українців, які фактично є власниками квартир, їхнє право власності не відображено в Державному реєстрі. Причина - в тому, що вони давно отримали право власності на свої помешкання, а тоді ще електронних реєстрів не було. Отже, їхнє право власності оформлене у паперовому вигляді, причому на паперах, які зараз не мають юридичної сили.

📬Державний реєстр речових прав на нерухоме майно почав діяти з 2013 року. Тобто усі права власності, оформлені з 2013, вже там занотовані. До того право власності на нерухомість фіксували у реєстрі прав власності на нерухоме майно. Зараз цей реєстр є архівною складовою Держреєстру. Тоді, до 2013, реєстрацію права власності проводили в БТІ. При цьому власникам житла мали видати на руки витяги з реєстру або проставити штамп на документі, що підтверджує право власності. Та якщо у них таких відміток немає, то краще поквапитись із реєстрацією житла.

✏️"Права видані раніше, наприклад в 80−90 роках без використання нотаріальних бланків на звичайному папері та не зареєстровані у БТІ (тобто немає жодних штампів, відміток БТІ, або Витягу з БТІ), то таке право не зареєстроване належним чином і таке майно обов’язково на сьогодні потрібно зареєструвати в Державному реєстрі речових прав, тому що права власності, як такого, не виникло", - йдеться у повідомленні Львівської міськради.

У випадку, якщо це не буде зроблено, власники квартири не зможуть її продати. Але це не найгірше. Річ і тім, що документи, виготовлені на звичайному папері, які ніде не зареєстровані, дуже легко підробити. А отже одного зовсім не прекрасного дня власник помешкання може дізнатися, що його квартиру комусь продали, або в неї з'явився ще один власник.

📚Як внести дані в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно

Для цього слід виконати такі дії:

* підготувати необхідний перелік документів;

* звернутись з пакетом документів до Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса;

* через 5 робочих днів отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

💶В інформації також звертаємо увагу, що адміністративний збір за процедуру повторної реєстрації власності платити не доведеться, адже фактично право власності виникло ще до 2013 року.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь