Великобірківська громада

Тернопільська область, Тернопільський район

Вірус ящуру у тварин – що потрібно знати?

Дата: 10.04.2025 10:06
Кількість переглядів: 80

Фото без описуФото без опису

З метою недопущення захворювання тварин на ящур спеціалістами  Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області посилено контроль за проведенням профілактичних заходів щодо дотримання ветеринарно-санітарних заходів у господарствах різних форм власності, у тому числі приватному секторі та дикій фауні. Виконання господарствами незалежно від форми власності і підпорядкування, користувачами мисливських угідь, фізичними особами - підприємцями, громадянами, спеціалістами ветеринарної медицини, органами державної влади та місцевого самоврядування Інструкції щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур є обов’язковою.

До вірусу ящуру сприйнятливі велика рогата худоба, свині, вівці, кози, верблюди, буйволи, яки, олені, косулі, джейрани, сайгаки, тури, лосі, кабани, антилопи, слони, ведмеді, зебри та інші парнокопиті. На ящур може хворіти й людина. Люди заражаються при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин.

Переносниками ящуру можуть бути і несприйнятливі до хвороби тварини – собаки, коти, коні, а інколи кури, качки, гуси, синантропна птиця тощо.

Хвороба проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів - вим’я, а у молодих тварин враженням міокарда та скелетних м’язів.

Клінічні ознаки: слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту.

При встановленні діагнозу на ящур приймається рішення про оголошення ферми, господарства, населеного пункту, району або кількох районів (залежно від епізоотичної ситуації), мисливського господарства, де виникло захворювання, неблагополучними щодо ящуру та встановлення в них карантину.

Молоко, що отримане від корів у епізоотичному вогнищі ящуру, переробляють на місці. У їжу людям і в корм тваринам використовують тільки молоко (молочні продукти), знезаражене кип’ятінням (5 хвилин) або пастеризацією при температурі 85 °C протягом 30 хвилин.

Забій таких тварин проводять на спеціально організованому тимчасовому забійному майданчику на місці їх перебування під безпосереднім контролем інспектора ветеринарної медицини з подальшою дезінфекцією всієї території майданчика та місця забою. Вивезення хворих тварин на забійні підприємства забороняється.

Всесвітня організація охорони здоров'я тварин визначила перелік товарів, які є безпечними для торгівлі:

- ультрапастеризоване молоко та продукти з нього;

- термічно оброблені м'ясні продукти в герметично закритій тарі;

- протеїнове борошно;

- желатин;

- ембріони великої рогатої худоби, отримані in vivo;

- шкіра, оброблена методом зоління, засолена та напівоброблена шкіра, екструдований сухий корм для домашніх тварин.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних