A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобірківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Новини

Дата: від до Скинути

Відбулося засідання Постійної комісії з питань земельних відносин та земельного впорядкування

Відбулося засідання Постійної комісії з питань земельних відносин та земельного впорядкування

     14 лютого, о 14 00 год., у селищній раді, відбулося засідання постійної комісії з питань земельних відносин та земельного впорядкування, яке провів голова комісії - депутат Микола Геличак. Під час засідання  розглянуто вісім питань порядку денного, винесених на розгляд чергової сесії селищної ради. У роботі комісії  активну участь прийняли селищний голова Роман Мацелюх, замлевпорядник Галина Мішанець, спеціаліст-юрисконсульт Тарас Кінаш, та запрошені  громадяни - жителі селища, заяви та звернення яких розглядались. Після детального вивчення та обговорення заяв та звернень громадян та землевпорядної документації відведення земельних ділянок, комісія підтримала  проекти рішень винесені на розгляд чергової  24 сесії селищної ради.

20:20 14.02.2018

МАТИ І СИН З ВЕЛИКИХ БІРОК ПЕРЕМОГЛИ У ШАХОВОМУ ТУРНІРІ

МАТИ І СИН З ВЕЛИКИХ БІРОК ПЕРЕМОГЛИ У ШАХОВОМУ ТУРНІРІ

     11 лютого 2018 року, в тернопільському шаховому клубі "Гамбіт" відбулися змагання з шахів у залік ХХVІІІ сільських спортивних ігор району. В змаганнях взяли участь 12 команд сіл та селищ Тернопільського району. Переможцями в командному заліку стала команда смт.Великі Бірки - Ірина РОМАНЮК і її син Сергій ГАЛАПУП, на другому місці - команда с.Велика Лука, третє місце посіла команда с.Великі Гаї. В особистому заліку серед чоловіків переміг Борис Волянюк з Острова ,на другому місці Степан Кушнір зі Ступок, на третьому місці Сергій Галапуп з Великих Бірок. Серед жінок перше місце завоювала Ірина Романюк з Великих Бірок, друге місце - Тетяна Хемій з Великих Гаїв і третє місце у Анастасії Коваль з Великої Луки. Наступні змагання за програмою сільських ігор з настільного тенісу відбудуться 4 березня 2018 року в приміщенні школи с.Почапинці.

18:35 13.02.2018

СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ ПРОВЕДЕНО АПАРАТНУ НАРАДУ ТА ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ ПРОВЕДЕНО АПАРАТНУ НАРАДУ ТА ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

12 лютого під керівництвом селищного голови Романа Мацелюха було проведено чергову щотижневу апаратну нараду за участю працівників виконавчого апарату ради, директора КП «Добробут», начальника Великобірківської МПО, доглядача селищного кладовища, завідуючої Великобірківським ДНЗ ясла-сад.

16:09 12.02.2018

У ВЕЛИКИХ БІРКАХ ГОРІВ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК

У ВЕЛИКИХ БІРКАХ ГОРІВ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК

    10 лютого о 19:13 до оперативно-диспетчерської служби Управління ДСНС у Тернопільській області надійшло повідомлення про пожежу у селі Великі Бірки Тернопільського району. До місця виклику направили черговий караул 3-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління у складі 4-ох чоловік. По прибуттю встановлено, що загорання виникло у житловому будинку, а з вікон мансардного приміщення йде густий дим. Прийнято рішення направити на допомогу додаткові сили та засоби. О 19:57 до місця виклику прибув черговий караул частини спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення, а о 20:05 прибули бійці 1-ї ДПРЧ 1-го державного пожежно-рятувального загону Управління. Завдяки організованим та професійним діям рятувальників уже о 20:07 вогонь зупинили, а о 20:40 повністю ліквідували. Полум’я знищило речі домашнього вжитку, облицювання стін, двері, вікна, камін на площі 60м.кв. Від вогню врятували житловий будинок. 

11:03 12.02.2018

ПАМ'ЯТЬ

ПАМ'ЯТЬ

    У ці зимові дні, 8-9 лютого 1944 р., у Велиикх Бірках, які тоді були волосним центром Тернопільського повіту Крайсгауптманшафту Тернопіль, Дистрикту Галичина, з Тернопільської тюрми, привезли для страти першого дня 18, а наступного дня 16 в'язнів. Протягом цих днів поліцаї та розквартировані в селі есесівці зганяли в долину поблизу римо-католицького костелу людей, щоб привселюдно провести їх розстріл. Акцію проводив керівник виконавчого відділу Тернопільського гестапо Muhe Allfred, який зачитував вирок перед розстрілом. Тим самим нацисти, і їх посіпаки, хотіли залякати місцеве населення Великих Бірок і околиць волості. Серед страчених були захоплені в полон вояки УПА, підпільники ОУН, заручники з навколишніх сіл де УПА здійснювала акції проти німецьких окупантів. Перед розстрілом двоє невідомих вояків УПА зірвали пов’язки з очей, бажаючи дивитись смерті у вічі. Безстрашні хлопці в останню мить свого життя звертаючись до присутніх людей закликали їх до боротьби з ненависними окупантами і загинули з гаслом "Слава Україні" на вустах. Так вмирали справжні герої. Лікар, підпільник ОУН, Мирослав Харкевич - президент Українського лікарського товариства Північної Америки (1979-1981) у своїй книжці спогадів «Я вас не забув», яка побачила світ у 1997 році в США згадує: "Мій шваґер Богдан,одинокий брат моєї дружини, котрого я ніколи в житті не стрінув, єдиний син своїх батьків, щойно одружився і очікував першої дитини. Одної ночі його збудили друзі з організації, бо треба було негайно перевезти зброю в інше безпечніше місце.Саме цієї ночі поверталися з погоні опричники з уряду праці, в темноті віз перевернувся, контрабанда розсипалася, вмішалося Ґештапо, і десять молодих хлопців, а між ними й Богдан, було розстріляно в холодний лютневий ранок у Бірках Великих. Скорбна мати й молода дружина дістали, як болісний спомин, закривавлену сорочку..." Тіла розстріляних окупанти не дозволили поховати на цвинтарі, місцеві мешканці поховали їх на околиці села на городі селянина Паліводи. У післявоєнні роки, спеціальною комісією, проводилось слідство, але і радянська влада не дозволила перепоховати страчених на цвинтарі. Лише 7 квітня 1991 року, активістами Великобірківського НРУ, в присутності сотень людей, здійснено урочисте перепоховання останків загиблих героїв. У цей день у центрі Великих Бірок був вперше встановлений синьо-жовтий прапор України.

10:34 09.02.2018

СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ ПРОВЕДЕНО АПАРАТНУ НАРАДУ ТА ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ ПРОВЕДЕНО АПАРАТНУ НАРАДУ ТА ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

05 лютого під керівництвом селищного голови Романа Мацелюха було проведено чергову щотижневу апаратну нараду за участю працівників виконавчого апарату ради, директора КП «Добробут», начальника Великобірківської МПО, доглядача селищного кладовища, завідуючої Великобірківським ДНЗ ясла-сад.

16:25 05.02.2018

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УРАЇНИ ТАРАС ЮРИК CПІЛЬНО З КЕРІВНИЦТВОМ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ПОБУВАЛИ У ВЕЛИКИХ БІРКАХ

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УРАЇНИ ТАРАС ЮРИК CПІЛЬНО З КЕРІВНИЦТВОМ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ПОБУВАЛИ У ВЕЛИКИХ БІРКАХ

    01 лютого, з робочою поїздкою до Великих Бірок прибули Народний Депутат України Тарас Юрик, голова Тернопільської райдержадміністрації Олександр Похилий, голова Тернопільської районної ради Андрій Галайко, завідувач районного відділу освіти Василь Цаль. Основне питання яке цікавило гостей - виконання проектів, що стосувалися соцально-культурних закладів селища, які замовила Великобірківська селищна рада і фінансувалися спільно з державного і селищного бюджетів. Селищний голова Роман Мацелюх разом з гостями першим відвідали Будинок творчості школяра (БТШ) і Великобірківську музичну школу загальною площею всіх приміщень - 727 м. кв., де повністю завершені роботи з утеплення і реконструкції фасаду, замінені всі вікна на енергозберігаючі, встановлена відмостка по периметру будівлі, загальна кошторисна вартість проекту - 1396,781 тис. грн. Вихованці БТШ, з порога, радо зустрічали гостей піснею і добрими побажаннями. Гості прибули до школярів також не з пустими руками, а з щедрими дарунками - гуртківці з спортивного туризму отримали палатки та альпіністське спорядження, а позашкільний заклад комплект сучасної аудіо апаратури. Гості почули слова подяки від селищного голови, директора та педагогічного колективу БТШ. Наступний закпад де реалізовано проект по реконструкції даху корпусу №1, загальною кошторисною вартістю - 878,470 тис. гривень, з спільним фінсуванням за рахунок субвенції з держаного бюджету та селищного, це Великобірківска школа-гімназія ім С Балея. Директор школи гімназії Ольга Бас щиро подякувала гостям за допомогу попросила підтримки в реалізації наступних проектів та проведення поточних ремонтів. Побували також приїзжі у Великибірківському селищному будинку культури де тривають роботи з реконструкції даху і стелі будівлі, обговорили окремі питання з наступного проекту по облаштуванні внутрішніх приміщень СБК, термінів і джерел фінансування подальших робіт.

09:56 02.02.2018

Великобірківський селищний голова прийняв участь у засіданні колегії райдержадміністрації

Великобірківський селищний голова прийняв участь у засіданні колегії райдержадміністрації

   30 січня 2018 року о 10 00 год. у великому залі Тернопільської районної державної адміністрації відбулося засідання колегії за участю сільських, селищних голів, голів об'єднаних територіальних громад Тернопільського району, активну участь в якому прийняв селищний голова Роман Мацелюх. На засіданні були розглянуті питання про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільського району за 2017 рік; про ефективність заходів, які вживались для забезпечення дієвої боротьби із злочинними проявами та корупцією на території району у 2017 році; про стан зовнішнього протипожежного водопостачання району; про роботу центру надання адміністративних послуг Тернопільської районної державної адміністрації;про організацію роботи із зверненнями громадян та їх особистого прийому у 2017 році; про стан виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади виконавчими комітетами сільських, селищних рад у 2017 році та інші питання поточної роботи.

13:53 31.01.2018

СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ ПРОВЕДЕНО АПАРАТНУ НАРАДУ ТА ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ ПРОВЕДЕНО АПАРАТНУ НАРАДУ ТА ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

29 січня під керівництвом селищного голови Романа Мацелюха було проведено чергову щотижневу апаратну нараду за участю працівників виконавчого апарату ради, в.о. директора КП «Добробут», начальника Великобірківської МПО, доглядача селищного кладовища, завідуючої Великобірківським ДНЗ ясла-сад.

16:21 29.01.2018

ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

    25 січня 2017 року о 14 00 год. під головуванням селищного голови Романа Мацелюха відбулося чергове засідання виконавчого комітету Великобірківської селищної ради. У роботі взяли участь 9 членів виконкому із 11 осіб загального складу. Загалом розглянуто п'ятнадцять питань порядку денного. Розпочалося засідання із розгляду питання щодо створення історико-краєзнавчого музею селища Великі Бірки, далі, члени виконкому розглянули виконання селищного бюджету за 2017 рік, підвели підсумки роботи із зверненнями громадян у селищній раді та контроль за роботою із зверненнями громадян у підприємствах, установах, організаціях, що знаходяться на території селищної ради за 2017 рік, стан виконавчої дисципліни у селищній раді, погодили акти обстеження демонтованих будівельних матеріалів при реконструкції даху селищного будинку культури, та інші питання порядку денного. Наприкінці засідання були розглянуті заяви громадян, установ, організацій.                                                                                      Завдяки конструктивній та плідній роботі, всі питання порядку денного були підтримані одноголосно.

22:12 25.01.2018

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь